Minimundus – klagenfurtski Svijet u malom

57 0

Kamo bi išli sad na put? U dječji svijet, u Minimundus!

Kažu sreća je individualan i intenzivan, ali prolazan osjećaj. Kad razmišljam, planiram i proživljavam bilo koje putovanje, ja sam apsolutno sretna. Kad u toj mojoj sreći sudjeluje moja obitelj, osjećaj je još intenzivniji. Ipak kao majci, taj individualan i intenzivan, ali prolazan osjećaj sreće postao je trajan kad sam spoznala da je moj sin naslijedio od mene ljubav prema putovanjima, izazovima, radovanju nepoznatome, novome.

Zaista divan dan, sunce je nježno prosipalo svoje zlatne latice dok smo prolazeći Slovenijom uživali u pogledu na bajkovite prizore iz filma “Moje pjesme, moji snovi” i usput pričali priče o legendarnom klagenfurtskom zmaju.

Slika 1. Centar Klagenfurta

Slika 2. Centar Klagenfurta

Prema legendi, “zmajev grad” Klagenfurt osnovan je na mjestu gdje je ubijen okrutni zmaj Lindwurm, koji je živio u obližnjoj močvari. Seljake su plašili mjehurići na vodenoj površini, koji su nastajali zbog močvarnog plina. Njihovo je vjerovanje bilo da su oni posljedica zmajevog disanja. Stvar su pogoršavale i ptice močvarice, koje su se ondje gnijezdile te svojim glasnim i jezivim krikovima noću plašile mještane.

Slika 3. Zmaj Lindwurm, Klagenfurt

Iako im je tada bio mrzak, zmaj se danas nalazi gradskom grbu, a spomenik mu je podignut i na glavnom trgu.

Slika 4. Wörther-See-Mandl, Klagenfurt

“Zmajev grad” danas je glavni grad austrijske savezne pokrajine Koruške. Nalazi se na austrijskom jugu, smješten u kotlini sa svih strana okruženoj brdima. Dolina se nalazi između Alpi i planina Karavanki, gdje se nalazi i slovensko-austrijska granica.

Zapadno od Klagenfurta nalazi se jezero Wörthersee, pa je i puni naziv grada “Klagenfurt am Wörthersee”. Jezero često nazivaju “austrijskim morem”.

Slika 5. Minimundus, Klagenfurt

Slika 6. Minimundus, Klagenfurt

Iz ovog malog austrijskog grada može se krenuti na put oko svijeta: u Minimundusu, svijetu u malom na jezeru Wörthersee. Ondje se nalazi 170 minijatura slavnih svjetskih građevina, umjetnički izrađenih od izvornih materijala, koje će oduševiti svakog posjetitelja. Kako bih opisala oduševljenje dviju mama i dvoje djece?

Slika 7. Minimundus, Klagenfurt

Tko se više radovao, tko je više bio uzbuđen? Ti trenutci sreće možda jesu, kako knjige pišu, intenzivan ali prolazan osjećaj, no taj osjećaj ostavlja trag u srcu koji je vječan.

Slika 8. Minimundus, Klagenfurt

Minimundus nije samo fantastičan tematski park minijaturnih građevina koji financijski pomaže djeci preko društva “Rettet das Kind” (koje je vlasnik parka), Minimundus je zaista svijet u malom.

Slika 9. Minimundus, Klagenfurt

Tako smo mi za nekih dva sata obišli Rim, Pariz, Istanbul, Egipat, Indiju, SAD, vidjeli svemirsku raketu kako upravo polijeće u svemir i još mnogo toga.

Cijeli svijet na jednom mjestu, divota!

Related Post

Soba bez prozora

Posted by - 15. Avgusta 2018. 0
„Da li biste uzeli dio, samo da pređemo granicu? Molim vas“, iznenadi me djevojka tanke plastične kose, vrlo izvještačene crne…