Stazama bliskog orijenta

144 0

Mostar je smješten na obalama rijeke Neretve te je kulturno i gospodarsko središte Hercegovine. Također, to je i najveći hercegovački grad. Osim Sarajeva, koji je svjetski poznat po svojim orijentalnim nitima, Mostar, posebno istočni dio, iznenadit će nas svojom izvornošću i na nekoliko trenutaka vratiti u neka prošla vremena.

Slika 1. Unutrašnjost dućančića oko Starog mosta u Mostaru

Ulica koja vodi do Starog mosta načičkana je malim radnjama (trgovinama) u kojima se prodaju bakreni predmeti, fildžani, džezve, tacne za posluživanje, razni vrčevi, bronzini i ostali predmeti. Svi oni odašilju poruku da malo stanete u obližnju ‘kahvanu’ na merak (odmor i uživanje u laganom ispijanju kave).

Slika 2. Dašak orijenta koji se osjeti na svakom koraku

S obzirom da sam veliki ljubitelj svega orijentalnoga, ne mogu opisati te trenutke sreće dok sam hodala šetnicom do Starog mosta ulazeći u svaki dućančić te se cjenkajući s prodavačima oko seta za ‘kahvu’.

Naravno da sam doma ponijela najljepše fildžane uz cijeli set za ‘kahvu’ i delicije.

Slika 3. Moja obitelj i ja u šetnji gradom

U povijesnoj jezgri posebno se ističe ambijentalna cjelina Starog grada, vezana uz očuvane kulturno-povijesne spomenike. Uglavnom se nalazi uzduž lijeve obale rijeke Neretve, a djelomično i na njenoj desnoj obali. Oba dijela povezuje poznati Stari most sa srednjevjekovnim kulama Ćelovinom (Halebinovkom) na desnoj i Tarom (Hercegušom) na lijevoj obali.

Slika 4. Ispred trgovine u kojoj sam kupila brončani set za ‘kahvu’

Ljubazni domaćini rado vam pričaju priče o Starom mostu, islamskoj kulturi, nude svoje delicije i sve ostalo što bi razveselilo goste njihovog grada na koji su iznimno ponosni.

Slika 5. Moja obitelj i ja ispred Starog mosta u Mostaru

Nakon duge šetnje okrijepili smo se ‘Begovom čorbom’ (juha od povrća i telećeg mesa) u jednom od simpatičnih restorančića koji krase okolne uličice Starog mosta. Zaista se ne mogu nadiviti strpljivosti, ljubaznosti i uslužnosti osoblja u istočnom dijelu Mostara. Ovim putem im se najtoplije zahvaljujem na svemu. A to sve je zaista bilo svašta, imali smo hrpu pitanja i pod pitanja, kao mala znatiželjna djeca – o njihovoj kulturi, hrani, piću, delicijama, tepisima, jastucima, interijeru, eksterijeru, običajima, o Starom mostu i svemu ostalom što nam je palo na pamet. Na svako naše pitanje dobili smo zadovoljavajući odgovor, uz to što su nam domaćini na najljepši i najuljudniji mogući način nastojali odgovoriti na sve što nas je zanimalo.

Slika 6. Ljubazna domaćica, koja dočekuje goste u jednom od boljih mostarskih restorana, gdje smo se i mi pogostili

Veseli, krenuli smo dalje niz Neretvu u malo mjesto Počitelj.

Slika 7. Počitelj

Počitelj je grad od kamena i jedna od najljepših kulturno-povijesnih cjelina u BiH. Također se nalazi u dolini rijeke Neretve, a liticama ponad nje dominiraju srednjovjekovne obrambene utvrde. Upravo ispod njih smjestilo se ovo mjestašce.

Slika 8. Moj suprug i sin u Počitelju

Stil gradnje uglavnom je orijentalan te ga mješavina s mediteranskom gradnjom čini posebno zanimljivim.

Slika 9. Počitelj

Naselje je uvršteno na listu potencijalnih upisa u UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, što govori o njegovoj zanimljivosti. Počitelj rado posjećuju mnogi umjetnici, u kojem traže inspiraciju za svoja djela. Ono što sam ja primijetila jesu smokve i šipci, koji su glavni motiv umjetničkih slika koje krase Počitelj.

Šetnja kroz uličice Počitelja nezaboravan je doživljaj, osim mira i nostalgije pruža lijepe poglede na kulu Gavran –Kapetanovića sa južne strane ,te Počiteljske šahat-kule, medrese, hamama, hana, i mnogobojne programe u ljetnom periodu.

Related Post

Od Meksika do Misule

Posted by - 18. Avgusta 2018. 0
Avion iz Meksiko Sitija poletao je rano ujutru. Ušao sam u aerodromsku zgradu svestan da ću najverovatnije zakasniti na let…

Maroko – uspon na Veliki Atlas

Posted by - 18. Avgusta 2018. 0
Na put krećemo u subotu, 12. juna, Marininim i Ivanovim autom. Uzbuđeni, jurimo preko Mađarske, Slovačke, Češke i Nemačke, gde…

Bazar u javnom prevozu

Posted by - 15. Avgusta 2018. 0
Teheran je metropola. U njega se bez problema može smestiti više od pola Jugoslavije, dve Srbije, sedam Beograda, 14 miliona…